Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä huoneista, sillä ilman ruokaa ei ihminen tunnetusti pysty elämään. Teknologia on mahdollistanut mullistuksia monelle eri alalle tietoliikenteestä teollisuuteen ja myös keittiöön teknologia mahdollistaa monia parannuksia. Hyvin monella ihmisellä keittiö ei vieläkään juuri eroa vaikkapa 20 vuoden takaisesta ja usein syynä on tietämättömyys.

Älykeittiön tuomista mahdollisuuksista ja helpotuksista elämään ei tiedetä, eikä niitä näin ollen osata myöskään kaivata. Joitakin ihmisiä saattaa myös tällainen hyppy tuntemattomaan pelottaa tai muutoksia ajatellaan tarpeettomiksi, kun nykyiselläkin keittiöllä pärjää. Tässä artikkelissa pyrimme kumoamaan harhakäsityksiä ja esittelemme seikkaperäisesti joitakin älykeittiön lukuisista toiminnoista ja niistä seuraavia vääjäämättömiä hyötyjä.

Älykeittiön määritelmä

Aloitetaan perusasioista, eli älykeittiön määritelmästä. Älypuhelin on useimmille tuttu väline, mutta älykeittiö ei samalla tavalla. Älykeittiöllä tarkoitetaan keittiötä, jossa olevissa välineissä ja laitteissa on niin sanottuja älyominaisuuksia. Se ei tarkoita, että jokaisen laitteen tarvitsisi niitä sisältää.

Älylaitteet ovat laitteita, joita voi hallita ja joiden toimintaa voi tarkkailla etänä ja joissa usein on ominaisuuksia, joiden avulla niiden toimintaa voi säädellä ja seurata tarkemmin, kuin perinteisten keittiövälineiden toimintaa. Älykeittiöön kuuluu usein myös esimerkiksi apunäyttöjä, jotka vähentävät ulkopuolisen avun tarvetta ja auttavat hallitsemaan kokonaisuutta. 

Näytöt ovat tärkeitä apuvälineitä modernissa älykeittiössä

Kaukana ovat ajat, kun reseptejä piti seurata reseptikirjasta tai itsekirjoitetulta ruutupaperilta. Nykyään kaikilla on käytössä älypuhelin tai tabletti, jolta reseptin seuraaminen on helppoa ja kätevää. Vielä kätevämpää on kuitenkin seurata reseptiä älykeittiön näytöiltä, sillä tällöin ei tarvitse esimerkiksi käsiä käyttää lainkaan, sillä reseptejä voi älykeittiössä seurata ja ohjata myös äänikomennoilla.

Reseptien lisäksi näytöiltä voi seurata esimerkiksi ruoan kypsennysaikaa, äänikomennoilla voi säätää ajastimen ja näytöiltä näkee kulloinkin jäljellä olevan ajan. Esimerkiksi ruoan kypsentymisasteen voi myös älykeittiössä tarkistaa äänikomennoilla ilman, että itse ruoan luona täytyy itse edes käydä. Tämä antaa mahdollisuuden häärätä samalla keittiössä muuta, tai vaikkapa avata elokuva tai slotti ja rentoutua.

Näyttöjen tärkein rooli on luonnollisesti kaikkien älylaitteiden hallinta. Tässä niin sanotussa ohjauskeskuksessa käyttäjä pääsee ohjaamaan ja seuraamaan keittiön muita älylaitteita, kuten uuneja, jääkaappeja, leivänpaahtimia tai kahvinkeittimiä. Tämän lisäksi näyttöjen avulla voi säätää myös keittiön valaistusta ja vaikkapa ilmastointia.

Yksi näyttöjen tärkeistä käyttötarkoituksista on myös viihde. Näytöiltä voi katsella elokuvaa tai tv-sarjaa ruoanlaiton lomassa tai säätää esimerkiksi soittolistasta itselleen sopivaa ruoanlaittomusiikkia tai kiinnostavan äänikirjan, mikäli sarjan tai elokuvan katsominen joko kiinnosta tai onnistu ruoanlaiton hektisyyden vuoksi. Mikäli perheeseen kuuluu pikkuväkeä, voi näytöltä tietenkin laittaa myös lastenohjelman pyörimään, jolloin lapsen tai lasten katsoessa ohjelmaa, voi itse keskittyä ruoanlaittoon sataprosenttisesti.

Älykeittiön laitteet

Älykeittiössä voi olla tietysti monia eri laitteita ja uudet innovaatiot mahdollistavat yhä monikäyttöisempien älylaitteiden luomisen. Seuraavaksi esittelemme vain joitakin älykeittiöön yleisesti liitettävistä laitteista.

Älyjääkaappi

Älyjääkaappi on ehkä tunnetuin keittiön älylaitteista. Älyjääkaapin lämpötilaa voi säädellä ja sen sisältöä katsella näytöiltä tai esimerkiksi puhelimen sovelluksen kautta. Älyjääkaappi seuraa jääkaapissa olevien tavaroiden vanhenemista ja määrää ja voi auttaa muun muassa ostoslistan rakentamisessa. Luonnollisesti käyttäjällä on mahdollisuus myös katsoa älyjääkaapin sisään.

Älyuuni ja -liesi

Älyuuni ja -liesi ovat ehkä kaikkein hyödyllisimpiä älykeittiön laitteista. Älyuunin voi esimerkiksi laittaa etänä tai äänikomennolla päälle, sen lämpötilaa pystyy tarkkailemaan asteen tarkkuudella ja älyuuni ja -liesi tarkkailevat myös itse ruoan lämpötilaa. Mikäli haluaa ruoan juuri tietyn lämpöiseksi, älyuunin voi asettaa sammumaan juuri silloin, kun ruoka on saavuttanut halutun lämpötilan, vaihtoehtoisesti toimii tietenkin myös perinteinen aikasammutus.

Älymikroaaltouuni

Mikroaaltouunia, eli mikroa, käytetään yleensä joko ruoan sulattamiseen tai lämmittämiseen, joskin muitakin ominaisuuksia hyvässä mikrossa on. Jokainen meistä on kokenut sen, että perunamuusi on kylmää, mutta alla oleva lautanen tulikuuma. Lämmittäminen ja sulattaminen onkin vaikeaa perinteisellä mikrolla muuten, kuin yrityksen ja erehdyksen kautta.

Älymikro muuttaa kaiken tämän, sillä se tarkkailee myös ruoan lämpötilaa ja käyttäjä voikin asettaa mikron lämmittämään ruokaa niin pitkään, että ruoka on halutun lämpöistä. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi seurata ruoan kulloistakin lämpötilaa ja itse pysäyttää mikron tilanteessa, jossa ruoka on hänen mielestään riittävän lämmintä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *