Suosituksi tubettajaksi tullaan vain luomalla sisältöä, joka koukuttaa katsojia ja kuulijoita tilaamaan kanavan ja palaamaan katsomaan jokaisen uuden julkaisun. Hyvien ideoiden on kummuttava tubettajan omasta päästä, mutta välineet sisällöntuotantoon on ostettava.

Oikein valitut välineet ja ohjelmistot takaavat kasvavien tubettajamäärien joukosta erottuvan teknisesti korkealaatuisen sisällön, jota seuraajat arvostavat. Hyvä videotekninen toteutus osoittaa myös yleisölle tubettajan olevan tosissaan liikkeellä.

Perustyökalut, joilla pääsee alkuun tubettamisessa

Helpoin ja nopein tapa aloittaa tubettaminen on hyödyntää taskusta löytyvää älypuhelinta, kunhan siinä on riittävän tehokas suoritin videotuotantoa varten.

Paremmankin hintaluokan puhelimen rajat tulevat kuitenkin pian vastaan laadukkaan videotuotannon toteuttamisessa. Lähtökohtaisesti aktiivinen tubettaminen edellyttää vähintäänkin seuraavien työkalujen käyttöä:

  • kamera ja jalusta
  • mikrofoni
  • valolähde
  • tietokone ja videoeditointiin soveltuva ohjelmisto

Mitä laadukkaampaa jälkeä halutaan tehdä, sitä suuremmaksi laite- ja ohjelmistokustannukset nousevat. Mikäli taskut ovat puhelinta lukuun ottamatta tyhjät, on ensimmäinen tehtävä alkaa miettiä tubetusvälineiden hankinnan edellyttämää rahoitusta.

Kilpailutettu laina, esimerkiksi ilmaisen OmaLaina vertailupalvelun kautta otettuna, on varteenotettava vaihtoehto mahdollisen uuden ammatin ensiaskelien rahoittamiseksi.

Älypuhelin vs. digikamera tubettamisessa

Lähes jokaisella meistä on käytössään älypuhelin, jolla tubettaminen jo onnistuu. Videotuotannon taso pelkän älypuhelimen varassa on kuitenkin keskinkertainen, vaikka omistaisi uusimman ja kalleimman iPhone- tai Android -puhelinmallin. Perusälypuhelimilla videotuotannon laadun rajoitukset ovat vielä selkeämmät, mutta toki yksittäisiä klippejä voi niillä kuvata yllättävissä tilanteissa ja saada aikaan hyvää sisältöä omalle kanavalle.

Pelkän älypuhelimen varassa tehtyjen videoiden sijaan kannattaa pyrkiä luomaan suurin osa videosisällöstä laadukkaan ja tubettamista silmällä pitäen kehitetyn digikameran avulla. Useat kameravalmistajat ovat nähneet tässä hyvän markkinaraon ja kehittäneet tubettajille vlogging eli videobloggaamiseen optimoituja malleja.

Suosittuja tubettajien käyttämiä kameroita ovat esimerkiksi Canonin G7 -sarjan digikamerat sekä Sonyn ZV-1 digikamera.

Tubettamista silmällä pitäen kehitetyt kamerat tarjoavat esimerkiksi 180 astetta kääntyvän LCD-näytön. Näin tubettaja näkee koko ajan itsensä juuri sellaisena kuin kamera sen tallentaa eikä tubettajan tarvitse miettiä, ovatko hänen kasvonsa keskellä videokuvaa vai hieman sivussa. Lukuisat kameroiden lisäominaisuudet tuovat myös helpotusta videomateriaalin käsittelyyn ja säästävät runsaasti tubettajan aikaa itse sisällön suunnitteluun tekniikan kanssa säätämisen sijasta.

Oheislaitteet ja videoeditointi

Äänituotanto on tubettajilta helposti unohtuva asia. Tästä voi lukea myös tubettamisesta kertovasta kirjasta nimeltään Tubettajan käsikirja, joka sisältää lukuisia hyviä vinkkejä aloittelevalle videobloggaajalle. Epätasaisella volyymillä varustetut videot, joiden taustalta voi pahimmassa tapauksessa kuulla monenlaisia häiritseviä ääniä, karkottavat seuraajat nopeasti pois tubettajan kanavalta.

Hyvän mikrofonin hankinta digikameran lisävarusteeksi on ehdoton. Tutki omaan kameramalliin sopivia mikrofoneja ja valitse mieluiten langaton versio mikrofonista. Tällöin videotuotannossa ei näy heiluvia mikrofonipiuhoja viemässä katselijan huomiota pois itse aiheesta.

Käytti sitten älypuhelinta tai digikameraa, valaistusta ei pidä unohtaa. Hailakan hämärät videot eivät pitkän päälle katselijoita miellytä. Seuraajille kannattaa tarjota tubettamiseen tarkoitetulla rengasvalolla valaistuja videoita. Alle satasella saa sopivan valaisimen, joten sen hankinnasta ei kannata säätöjä hakea.

Viimeinen silaus julkaistavalle tubevideolle luodaan tietokoneen videoeditointiohjelmiston avulla. Tähän voi usein riittää digikameran mukana tuleva ohjelmisto. Huomattavasti parempi vaihtoehto on toki erillinen kaupallinen videoeditointiohjelmisto, joka tarjoaa monipuoliset säätö- ja viimeistelymahdollisuudet. Ylivoimaisesti suosituimpia ovat Windows-käyttäjille Adoben Premiere ja Apple-käyttäjille Final Cut Pro.

Yhteenveto

Idearikas tubettaja voi vahvistaa kanavansa yksilöllistä identiteettiä ja kerätä lisää kiinnostuneita seuraajia käyttämällä sopivia videotuotantovälineitä. Niiden hankinta maksaa itsensä takaisin ajansäästönä nopeutuneen ja laadukkaan videotuotannon muodossa. Ja tietysti seuraajat palkitsevat laadukkaat videot kutsumalla lisää muita seuraajia kanavallesi.

Hyvä tubetusvälineet maksavat kertahankintana, mutta kilpailutettu kohtuullisen koron kuluttajalaina auttaa nopeaan alkuun. Muista vain varmistaa lainan takaisinmaksukykysi, ja voit luottavaisin mielin viedä tubetusharrastuksesi kohti unelmaa – kokopäiväistä työtä, joka ei edes tunnut työnteolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *