Pelaaminen on kulkenut pitkän matkan yksinkertaisista pikseleistä muodostuneista arcade- ja tietokonepeleistä nykyisiksi massiivisiksi moninpeleiksi, joita pelataan aidon tuntuisissa virtuaalisissa maailmoissa. Peliala ei ole kuitenkaan pysähtynyt siihen, vaan jatkaa kehittymistään.
VR- ja AR-pelit ovat olleet eniten paperilla, mutta taustalla käydään myös sosiaalisten pelien vallankumousta. Sen uskotaan muodostuvan yhdeksi suositummaksi tavaksi pelata erilaisia pelejä, mutta mistä oikein on kyse?
Uusi tapa pelata kaverien kanssa
Sosiaalinen pelaaminen tarkoittaa joko erillistä pelitilaa, jossa voidaan keskustella muiden kanssa tai jota pelataan ystävien tai tuttavien kanssa yhdessä. Pelaajat voivat vaihtaa keskenään lahjoja tai tehdä kauppaa. Joissakin sosiaalisissa peleissä voidaan muodostaa joukkueita ja pelata peliä joukkueina sekä muodostaa keskinäinen taktiikka.
Peleiltä ei odoteta vain yksipuolista kontrollointia, vaan tilanteita halutaan jakaa muiden kanssa. Tämä suuntaus on nähtävissä monilla pelialoilla, jopa rahapeaamisessa, jossa moni suosittu online casino on lisännyt pelivalikoimiinsa suorassa lähetyksessä pelattavat live-pelit. Niiden aikana voidaan keskustella muiden kanssa sosiaalisten pelien tavoin.
Avatarin luonut voi olla kuka tahansa
Sosiaalisissa peleissä pelataan yleensä avatarin välityksellä. Tällöin pelaaja luo joko aitoa itseään tai fiktionaalista hahmoa muistuttavan hahmon, jolla hän seikkailee muiden pelaajien valloittamassa maailmassa. Avatarin välityksellä muihin tutustuminen on helppoa ja yleensä se poistaa viimeisetkin esteet ujoimmiltakin pelaajilta.
Sosiaalisia pelejä pidetään tällä tavoin monien pelaajien pelastuksena, koska sitä kautta voidaan sopia ystävyyssuhteita ja olla osa suurempaa yhteisöä – ehkä jopa pelien ulkopuolellakin. Matalalla kynnyksellä tapahtuva ystävystyminen vastaa jokaisen ihmisen perustarpeisiin eli sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden kanssa.
Moninpeleissä sosiaalisuus on avain menestykseen
Moninpeleissä pelataan joukkueina. Se on tuttua puuhaa jo esimerkiksi kilpapeliareenoilta, joissa pelataan neljän tai viiden pelaajan joukkueina yhtä peliä. Kuuluisin niistä on esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive.
Moninpeleissä taktiikalla ja joukkueen keskinäisellä dynamiikalla on suuri merkitys.
Yhden pelin aikana joukkue jatkuvasti kommunikoi keskenään ja täten toteuttaa taktiikkaansa onnistuneesti, mikä taas nostaa ryhmän voittoon. Etenkin esports-pelejä pelaavat hiovat pelitaitojensa ohella sosiaalisia taitoja, jotka kehittyvät muutenkin turnausten aikana.
Yhteinen aihealue yhdistää
Pelien ulkopuolisessa maailmassa voi olla vaikea ystävystyä tai edes puhella niitä näitä tuntemattomien kanssa. Pelimaailma poistaa kaikki nämä rajoitukset ja osallistujien kesken on heti paljon yhteistä puhuttavaa. Tietokoneella luodussa ympäristössä on taatusti paljon ihmeteltävää sekä tietenkin keskusteluja voidaan värittää erilaisilla toiminnoilla, kuten lahjojen antamisella.
Hyvin useasti pelimaailmassa voi joutua keskustelemaan myös englanniksi, joka taas kehittää kielitaitoa. Se on tehokasta käytännön harjoittelua, jota ei muuten voisi saada. Sosiaalisella pelaamisella on tällä tavoin lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia.
Turvallisuudesta kannattaa aina pitää huolta
Sosiaaliset pelit yleistyvät vauhdilla, mutta sen mukana herää kysymyksiä turvallisuudesta. Kuten muunkin nettikäyttäytymisen kanssa, myös sosiaalisia pelejä pelatessa on hyvä kiinnittää huomioon siihen, mitä itsestään kertoo ja kuinka yksityiskohtaisesti.
Etenkin jos vastapuolella on tuntematon ihminen, jolloin esimerkiksi kotiosoitteen tai henkilökohtaisten asioiden paljastaminen ei ole järkevää. Terve etäisyyden pitäminen ja yksityisyyden suojaaminen ovat tärkeitä muistisääntöjä virtuaalisissa maailmoissa. Lisäksi ne kannattaa aina nähdä viihteenä eikä ottaa pelaamista turhan vakavasti, koska joskus niiden tarjoamaan tunnelmaan ja tunteisiin voi jäädä koukkuun.