Venäjän keskuspankki on ilmoittanut haluavansa kieltää kryptovaluuttojen louhimisen ja käytön Venäjällä. Viime vuosien aikana monet maat, kuten Kiina, Intia ja Nigeria ovat tehneet vastaavia päätöksiä. Aika on otollinen, sillä Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan merkittävästi.

Venäjä on maailman kolmanneksi suurin maa kryptovaluuttojen louhinnassa. Mikäli louhinta päätetään kitkeä kokonaan, voisi tällä olla jonkinlainen vaikutus Bitcoinin verkkoon. Toisaalta louhijat häädettiin aikaisemmin myös Kiinasta, mutta tällä ei ollut Bitcoinin louhintatehoon minkäänlaista vaikutusta pitkällä aikavälillä.

Keskuspankin lisäksi myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB tukee täyskieltoa. FSB:n tarkoituksena on estää maan opposition rahoittaminen kryptovaluuttojen avulla. Useiden medioiden mukaan nimenomaan FSB on suositellut keskuspankille kryptovaluuttojen kokonaisvaltaista kieltämistä.

Venäjällä on viime aikoina kiristetty sääntelyä ja jaettu sakkoja myös monille teknologia-alustoille.

Keskuspankin mukaan kryptovaluutat haittaavat energiasaatavuutta

Uudistu ei tule täysin yllätyksenä, sillä Venäjällä on jo voimassa kielto kryptovaluuttojen käyttämisestä maksuvälineenä. Tämä kielto ei ole kuitenkaan estänyt venäläisiä ostamasta ja pitämästä hallussaan kryptovaluuttoja hyödyntäen ulkomaisia kaupankäyntialustoja. Kryptovaluuttoja on saatavilla yhä useammista kauppapaikoista ja lukuisat online-palvelut, kuten moni pikacasino, hyväksyvät kryptovaluuttojen käyttämisen.

Keskuspankki perustelee kryptovaluuttojen kokonaisvaltaista kieltämistä muun muassa louhinnan energiankulutuksella, joka keskuspankin mukaan haittaa Venäjän kestävän kehityksen tavoitteita, haittaa Venäjän energiansaatavuutta ja vahvistaa yleisesti ”kryptovaluuttojen leviämisen negatiivisia sivuvaikutuksia”.

Venäjällä kryptovaluuttojen louhiminen on kasvanut räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun Kiina kielsi kaiken Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin liittyvän toiminnan. Tämä ajoi suuret louhintafarmit pois Kiinasta ja moni löysi tiensä rajan yli Venäjälle.

Venäjän keskuspankin ilmoitus kryptovaluuttojen kieltämisestä ei juurikaan vaikuttanut kryptovaluuttojen kursseihin. Tammikuun aikana kurssit ovat olleet yleisesti laskusuhdanteessa samassa tahdissa osakemarkkinoiden kanssa.

Kiina kielsi kryptovaluuttakaupankäynnin jo aikaisemmin

Kiina kielsi kryptovaluuttojen käyttämisen ja louhimisen vuonna 2021. Uhkailuja aiheen ympärillä oli ollut moneen otteeseen aikaisemminkin, mutta tällä kertaa Kiina oli aikeidensa kanssa mitä ilmeisimmin tosissaan.

Kiinan keskuspankin mukaan kryptovaluuttojen käyttäminen on johtanut rahanpesuun, petoksiin ja erilaisiin huijauksiin. Syyskuussa Kiina ilmoitti, että kaikki kryptovaluutoilla tapahtuva kaupankäynti on maassa laitonta.

Alun perin Kiina kielsi kryptovaluuttojen louhimisen ja kaupankäynnin niillä jo 2019, mutta käytännössä tällä ei kiellolla ei ollut juuri vaikutusta. Uuden kiellon myötä valvontaa on tiukennettu ja laittomasta toiminnasta kryptovaluuttojen parissa voi seurata ankaria rangaistuksia.

Yksi merkittävä syy kryptovaluuttojen kieltämiselle oli, että Kiina haluaa tunnetusti valvoa ja kontrolloida maan rahaliikennettä. Analyytikkojen mukaan Kiina pelkää, että kryptovaluuttoja voitaisiin käyttää kiertämään rajoituksia pääoman siirtämisestä ulkomaille.

Lisäksi Kiinassa on jo pitkään ollut kehitetty omaa digitaalista valuuttaa, jonka liikkeitä keskuspankki voi valvoa. Mitä ilmeisemmin keskuspankki halusi muut vaihtoehdot pois kansallisen digivaluutan tieltä.

EU-alueella ja Yhdysvalloissa ei odotettavissa samanlaisia toimenpiteitä

Viimeisten kahden vuoden aikana kryptovaluutat ovat saaneet mediassa paljon palstatilaa, sillä Bitcoinin johdolla kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet kovassa nousussa. Tämä on saanut yhä useammat tavalliset palkansaajat sijoittamaan varallisuuttaan kryptovaluuttoihin.

Kuten muun talouden kohdalla, on Yhdysvallat myös kryptovaluuttojen saralla merkittävin yksittäinen toimija. Markkinat ovat seuranneet malttamattomina, mikä Yhdysvaltain suhtautuminen kryptovaluuttoja kohtaan on.

Yhdysvalloissa on niin ikään kiristetty alan regulaatiota, mutta mitään merkkejä kokonaisvaltaisesta kieltämisestä ei ole. Samanlaisia merkkejä on ollut nähtävissä myös EU-alueella: täyskieltoa ei ole suunniteltu, mutta lisää järjestelmällisyyttä ja valvontaa viranomaisten toimesta kaivataan.

Yhdysvalloissa toimiva Coinbase on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Vuonna 2021 listautui pörssiin, mikä kertoo omalta osaltaan yleisestä hyväksynnästä alaa kohtaan. Myös Teslan ja Squaren kaltaiset teknologiayhtiöt ovat puhuneet Yhdysvalloissa kryptovaluuttojen puolesta.

El Salvador teki Bitcoinista laillisen valuutan

Suhteessa Kiinaan ja Venäjään täysin päinvastaisen toimintatavan on ottanut väli-Amerikan valtio El Salvador, joka teki viime vuonna Bitcoinista maan toisen virallisen valuutan. Yhdysvaltain dollari toimii vanhaan tapaan toisena virallisena valuuttana, mutta halutessaan kansalaiset voivat käyttää elämiseen myös Bitcoinia.

Maailmalla on aktiivisesti seurattu, miten Bitcoin-adaptio El Salvadorissa sujuu. Ratkaisu on kirvoittanut talousalan asiantuntijoiden keskuudessa paljon kritiikkiä, mutta se on herättänyt myös kiinnostusta muiden maiden keskuudessa.

Esimerkiksi Ukrainan, Brasilian ja Kolumbian tiedetään punninneen Bitcoinin tarjoamia vaihtoehtoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *